woensdag 7 mei 2014

EuroService (2)

De eerste schifting is achter de rug. En wat daalt er weer een euforie neer over het vaderland. WIJ (als in Waylon en Ilse) zijn dóór! Heel Europa neemt ons weer serieus als geduchte tegenstander. Maar wat wel zorgelijk is: bij de zes landen die moesten afvallen, zaten alle vijf mijn vrienden die zich met mij lieten fotograferen in de aflevering van eerder deze week….
Breng ik dan ongeluk? Ik denk van niet. Ik voorspel: mijn vrienden uit de tweede halve finale (zie foto’s) zullen nagenoeg allemaal doorgaan naar de finale van aanstaande zaterdag.

De tweede ronde wordt geopend door Malta, met een fraai folkmelodietje dat onze vaderlandse country indachtig houdt. De zangeres halverwege het nummer zorgt voor gemengde gevoelens, maar het nummer ‘Coming home’ van Firelight blijft overeind. Daarna volgt de Israelische zangeres Mei Feingold met een typisch eurobeatnummer: ‘Same heart’. Eveneens goed voor een finaleplaats. En dat geldt ook voor mijn grote vriend (én persoonlijke favoriet), de Noor Carl Espen (zie foto), met ‘Silent storm’. Klein, breekbaar, gevoelig van een ook in Noorwegen onverwachte, stoere debutant. Carl zal het festival net niet winnen, maar top 5 zit er zeker in! De bijdrage die daarop volgt is van Georgië, van The Shin & Mariko. Hun choatische ‘Three minutes to earth’ zal roemloos ten onder gaan en snel zijn vergeten.

De Poolse inzending is van Donatan & Cleo en zij bezingen trots hoe het is om Slavisch te zijn in ‘My Slowianie’. Onderscheidend, met een briljante videoclip (link achter de titel), maar ook licht irritant. En daarna: de geruchtmakende vrouw-met-de-baard, mijn Oostenrijkse vriendin Choncita Wurst (op de foto achter de man met het bloesje). Haar ‘Rise like a phoenix’ zou zomaar de soundtrack voor de nieuwe James Bond kunnen zijn. Finalemateriaal! Het nummer van Litouwen is hierna een goed moment voor de plaspauze, al zingt Vilja om ‘Attention’. Finland stuurt met Softengine de betere rockband en dat scoort traditioneel niet echt op het festival. Maar misschien is dit werkelijk ‘Something better’.

De Ierse voorronde leidde tot een fikse rel tussen coaches en juryleden, maar met ‘Heartbeat’ van Can-Linn & Kasey Smith won het beste nummer, met de altijd zo gewaardeerde Ierse folkinvloeden. Zanger TEO uit Wit-Rusland doorspekte de tekst van zijn nummer ‘Cheesecake’ met allerlei moderne termen (Google maps en Patrick Swayze), maar het liedje knapt er nauwelijks van op. Mijn lieve vriendin Tijana (Nana Mouskouri eat your heart out!) uit Macedonië (zie foto) haakt met 'To the sky' ook in op de eurodiscotrend, maar het blijft wat oppervlakkig. Voor de ware Eurovisiefan maakte ze een videoclip met veel gespierde en blote mannelijke bovenlijven. Misschien helpt het!
De Zwitserse zanger én violist Sebalter komt dan weer met zo’n gezellig, aanstekelijk deuntje waarmee Alexander ‘Fairytale’ Ryback het festival in 2009 glorieus wist te winnen. Maar ‘Hunter of stars’is toch net iets minder gezellig en aanstekelijk.


 
Griekenland staat al jaren garant voor een finaleplaats en vaak ook een top-10-notering. Dat zal dit jaar niet anders zijn. Mijn jonge gabbers van het duo Freaky Fortune (zie foto linksboven) zochten de samenwerking met rapper Risky Kidd en zetten onder ‘Rise up’ een uiterst dansbare balkanbeat. In da pocket! We moeten ons nog even door het tweetalige en weinig onderscheidende Spet/Round and round' werken van de Sloveense Tinkara werken voordat we     afstevenen op een feestelijke finale. Mijn fijne Roemeense kameraad Ovi (zie foto linksonder) en zijn vrouwelijke duopartner Paula Seling zingen ‘Miracle’. Het duo werd al eens derde bij het festival van 2010 en hoopt nu op een nog hogere klassering. Zou zomaar kunnen, mede door de knap aangehouden, almaar verhogende (maar ook een tikje hysterische) uithaal van Paula.
Net zoals afgelopen dinsdag staat mijn voorspelling (doorspekt met persoonlijke voorkeuren) van de tien landen die doorgaan weer aan de rechterzijde. Kom zaterdag hier gerust even terug voor weer zo’n messcherpe analyse van het deelnemersveld, een vooruitblik naar de zes vaste finalisten én voor het downloaden van een eigen en uniek Hondjevannu-scoreformulier!!
Wat een service!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten